Elektra storing, hoe herken je dit en wat doe je eraan?
Elektra storing, hoe herken je dit en wat doe je eraan?
Elektra in huis is voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. Zolang alle apparaten/schakelaars/stopcontacten werken maakt niemand zich er druk om. Maar wat als er ineens niks meer werkt? Dit kan voor vervelende situaties zorgen als je niet weet wat je moet doen. Beveiliging op maat heeft belangrijke tips voor om zelf erachter te komen wat er aan de hand is.
Wat we moeten weten over de meterkast: in de meterkast zijn er groepen die gekoppeld zijn aan de verschillende installaties en apparaten in huis. Op het moment dat er in een bepaalde groep meer dan de toegestane voltage aan elektra verbruikt wordt, gaat dit mis en slaan letterlijk de stoppen door.
Echter blijft het niet altijd alleen bij het uitslaan van de stoppen maar gaat er intern in de bekabeling in de meterkast of elders in de woning ook wat mis. Bij twijfel of het niet voorbereid zijn op een dergelijke situatie is het raadzaam om gelijk een monteur te bellen zodat er geen onnodige risico’s worden genomen.
Stappenplan bij een elektra storing:
- Lokale/Regionale/Landelijke elektra storing: is de storing alleen bij jou in huis of hebben de buren hier ook last van?
- Betreft dit een lokale/regionale/landelijke elektra storing dan kan je hier zelf weinig aan doen. De lokale netwerkbeheerders hebben de verantwoordelijkheid en teams om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.
- Je kunt ook het nationaal storingsnummer voor gas en elektra bellen: 0800 – 9009 om erachter te komen wat de situatie en noodplannen zijn.
- Is de elektra storing alleen bij jou thuis?
- Zorg altijd preventief voor een noodpakket met daarin een werkende zaklamp, extra batterijen voor de zaklamp, opgeladen powerbank voor je telefoon, in de wintermaanden eventueel dekens, kaarsen in windlichthouders (in verband met brandveiligheid), een set van extra stoppen (mocht dit doorgeslagen zijn).
- Ga om te beginnen nooit met eigen tools en materialen in de meterkast in het donker aan de slag!!!
- Controleer of er een stop is doorgeslagen: zet de elektra hoofdschakelaar eerst uit. Storing of niet, dit is ter bescherming van jezelf. Een doorgeslagen stop herken je gelijk. Zorg er daarom voor altijd een extra set hiervan in huis te hebben. De doorgeslagen stop draai je eruit en kun je vervangen.
- Springt de stop er weer uit na vervanging? Dan betreft het kortsluiting en zul je moeten uitzoeken welke apparaten zitten in deze betreffende groep wat voor overbelasting zorgt.
- “Storingsapparaat” gevonden, stop vervangen, hoofdschakelaar weer aan….maar het werkt nog steeds allemaal niet?
- De hoofdschakelaar kan defect zijn. Deze zal vervangen moeten worden maar ook dat hoeft nog steeds niet de oorzaak te zijn. Op dit punt is het zelf uitzoeken van de oorzaak niet aan te raden en is het advies om een monteur te bellen met kennis van het hele systeem.
- Neem in geen geval zelf de verantwoordelijkheid om, na het volgen van de bovenstaande stappen en geen resultaat, verder op onderzoek te gaan.
Beveiliging op Maat werkt met gecertificeerde monteurs die in zeer korte tijd voor je deur kunnen staan! Neem bij twijfel of noodsituaties contact op met onze Spoed Elektriciën via whatsapp op 0627269996.